Se alla

Ahlgrens Nyhetsbrev december 2023 📰

Onsdag 13 december 2023

Kök och vardagsrum en viktig del av KullagrÀnds gemenskap
PĂ„ KullagrĂ€nds Ă€ldreboendes bottenvĂ„ning ligger ett kök och vardagsrum, en central samlingsplats för de boende. HĂ€r umgĂ„s man över en kopp kaffe, lyssnar pĂ„ musik och spelar kort. En viktig del av deras gemenskap med andra ord. Fram till nu har kommunen stĂ„tt för hyran – ungefĂ€r TSEK 17/mĂ„nad – till Heimstaden, som Ă€ger fastigheten. Nu har kommunen sagt upp lokalerna frĂ„n Ă„rsskiftet utifrĂ„n en bedömning av likabehandlingsprincipen. Vi liberaler kĂ€nner starkt för de boende och driver pĂ„ för att vi ska hitta en lösning dĂ€r kommunen stĂ„r för lokalerna under ytterligare nĂ„gra Ă„r. DĂ€refter kan det bli aktuellt att hyran landar pĂ„ de boendes hyra. Vi som kommun behöver kĂ€nna ett ansvar för att bryta Ă€ldres ofrivilliga ensamhet.

Utvecklingen av ”Nya Tibble” tar fart
En ny detaljplan ska tas fram för omrĂ„det kring sportcentrum och Tibble gymnasium, byggt pĂ„ 60- och 70-talet. Ett nytt sportcentrum, en ny gymnasieskola och nya bostadskvarter ska utredas. Den gamla simhallen rivs under nĂ€sta Ă„r. Det nya sportcentrumet föreslĂ„s byggas dĂ€r Tibblebadet ligger idag. Under tiden kan verksamhet fortsĂ€tta som vanligt i det gamla sportcentrumet. Det Ă€r en lĂ„ng planprocess som nu tar sin början – fyra Ă„r. Under tiden kommer en omfattande dialog föras med fastighetsĂ€gare, hyresgĂ€ster, boende och andra intressenter. ”Nya Tibble” kommer byggas i etapper och stĂ„ klart successivt under 2030-talet.

Discgolfen i Erikslund – en möjlig vĂ€g framĂ„t
NÀr nio hÄls discgolfbanan i Erikslund blev till arton hÄl sÄ vÀckte det starka reaktioner frÄn mÄnga lokalboende. Vi i kommunen borde hanterat processen bÀttre med en tidigare dialog med berörda.

Som ett sĂ€tt att försöka hitta en lösning har politiken haft separata möten med bĂ„de de lokalboendes intresseförening ”Halva TĂ€by grönt” och discgolfklubben. Det senare med ett besök pĂ„ plats. DĂ€refter trĂ€ffade vi bĂ„da parter tillsammans.

Vi upplever nu att vi enats om en vÀg framÄt. Banan blir kvar tills vidare utifrÄn det avtal kommunen har med klubben. Det mest problematiska hÄlet ska ses över och justeras. TjÀnstemÀnnen har fÄtt ett separat uppdrag om att utreda och försöka hitta en lÀmpligare plats i TÀby för discgolfbanan med arton hÄl. De ursprungliga nio hÄlen i Erikslund kommer i sÄ fall sedan behÄllas.

Roslagsbanan till city – en uppskjuten kontrollstation
Enligt ett ramavtal frÄn 2018 sÄ ska Roslagsbanan förlÀngas frÄn Universitetet i tunnel, via Odenplan, till Stockholm city. För mig Àr det sjÀlvklart att TÀby mÄste försÀkra sig om att projektet Àr genomförbart, hÄller den överenskomna kostnaden, levererar pÄ tid, ger den nytta till TÀbyborna som överenskommits och att projektet, som drivs av regionen, Àr transparent med underlag och aktivt involverar vÄra tjÀnstemÀn. Vi mÄste helt enkelt sÀkerstÀlla att projektet lever upp till sina löften innan kontrollstation 1 i projektet kan godkÀnnas.

EfterlÀngtad invigning av nya tennishallen 
Den 13 januari kommer Joachim Haas, ordförande i NÀsbyparks tennisklubb, min politiska kollega Erik Andersson och jag inviga den nya tennishallen mitt emot ICA Stop. SÄ roligt att den nya hallen nu Àr pÄ plats med fem tennisbanor, omklÀdningsrum, kansli och uppehÄllsutrymmen pÄ tvÄ vÄningsplan.

Jul i Viggbyholm
Jag gillar snö, december och jul. Det skapar en skön inramning för glögg, Lucia, julmusik och umgÀnge. Extra roligt förstÄs Àr att döttrarna, som bÄda bor i USA, kommer hem en svÀng under julen.

TĂ€by 2023-12-13

Ber att fÄ önska en god jul & gott nytt Är!

 

Vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalrÄd, TÀby kommun